czwartek, 28 marca 2013

bananowe muffiny.

Składniki
półtora szklanki mąki
pół kostki masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
5 łyżek śmietany
2 banany
saszetka czekolady do picia
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wymieszać w misce mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i proszek czekoladowy. Masło roztopić w rondelku, zostawić na chwilę do ostygnięcia. Banana rozgnieść widelcem, jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną. Wymieszać łyżką składniki suche z mokrymi. Nakładać ciasto do papilotek do około 3/4 wysokości, piec aż wyrosną i lekko popękają na wierzchu, a patyczek w nie wbity nie będzie oblepiony ciastem.


Bardzo proste do wykonania. Może dziwić użycie czekolady do picia, ale całkiem nieźle się sprawdza. ;) Żeby uzyskać bardziej czekoladowy smak, dodać 2 takie saszetki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz