poniedziałek, 29 kwietnia 2013

babeczki waniliowe.

Składniki
Ciasto
półtora szklanki mąki
120 g masła
łyżka cukru pudru
łyżka śmietany
pół opakowania cukru z wanilią i kardamonem
Krem
szklanka mleka
żółtko
jajko
dwie łyżki mąki
pół szklanki cukru
80 g masła
pół opakowania cukru z wanilią i kardamonem

Przygotowanie
Ciasto
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Wymieszać mąkę z cukrem pudrem oraz cukrem z wanilią, dodać masło, posiekać szerokim nożem. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić do lodówki na czas robienia kremu.
Krem
Ćwierć szklanki mleka, jajko, żółtko i mąkę wymieszać na jednolitą masę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem z wanilią i masłem. Dodać masę jajeczną, wymieszać. Chwilę jeszcze gotować cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Wyjąć ciasto z lodówki. Natłuścić 11 metalowych foremek do babeczek. Wyłożyć każdą ciastem, resztę ciasta rozwałkować, wykrawać szklanką kółka do zalepienia foremek od góry. Gotowe foremki wypełniać kremem, zalepiać ciastem od góry. Piec 40-50 minut, aż babeczki się zrumienią. Wyjąć, ostudzić, przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Całkiem przyjemne zakończenie obiadu w niedzielne popołudnie. :) Jeśli ktoś nie lubi kardamonu lub po prostu chciałby inaczej - jako kremu można użyć również budyniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz