poniedziałek, 18 marca 2013

sernik z brzoskwiniami.

Składniki
Spód
150 g mąki
starta skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
75 g masła
75 g zmielonych migdałów
1 jajko
40 g migdałów w płatkach
tłuszcz do formy
Wierzch
500 g twarogu
4 jajka
200 g masła
200 g cukru
paczka cukru z wanilią i kardamonem
sok wyciśnięty z jednej cytryny
opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Mąkę na ciasto wymieszać ze skórką z cytryny, cukrem, proszkiem do pieczenia, migdałami, jajkiem i miękkim masłem. Wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do lodówki. Natłuścić tortownicę, brzegi wysypać płatkami migdałów, docisnąć je ręką. Twaróg zmielić, brzoskwinie odsączyć, oddzielić żółtka od białek i ubić je mikserem razem z cukrem i masłem na krem. Dodać zmielony twaróg, sok z cytryny, budyń i cukier z wanilią i kardamonem, dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na je, 2/3 ciasta rozwałkować na okrągły placek, resztę zostawić na później. Wyłożyć ciastem spód tortownicy. Białka, które zostały po robieniu kremu, ubić na sztywną pianę, następnie delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć ją na spód ciasta i wygładzić. Odsączone brzoskwinie pokroić w cząstki, ułożyć dość gęsto na masie serowej. Ciasto, które zostało pokruszyć w dłoniach i użyć jako kruszonki. Piec sernik około godzinę, aż wyrośnie, a kruszonka się zrumieni. Zostawić do ostygnięcia w blasze.


Klasyczne i lubiane na stołach ciasto, niestety po wyjęciu z piekarnika szybko opada (tak to z sernikami zazwyczaj bywa). Przepis z szuflady, ciasto było pieczone około 3 miesięcy temu, jednak o ile pamiętam, bardzo dobrze wyszło. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz